søndag 21. november 2010

Hva gjør syklister om vinteren?

Det gjelder å sykle om vinteren.
Mange setter bort sykkelen helt og holdent om vinteren. Først og fremst for at det har blitt en vane, det oppleves som naturlig å sette bort sykkelen om vinteren for å finne frem skiene. For 4 - 5 år siden begynte jeg å sykle også gjennom hele vinteren. Jeg må si at jeg har hatt mange av mine beste sykkelturer på flotte vinterdager, men dette krever godt utstyr. Skal du holde sykkelmusklene vedlike, er det aller best å sykle gjennom hele vinteren. Det gir deg en knallstart på våren.

Hva slag utstyr benytter jeg?
For det første har jeg kjøpt meg en billig hybridsykkel. Denne kostet meg under 4.000,- for selve sykkelen. I tillegg kommer piggdekk og pedaler. Jeg har valgt egen vintersykkel, en billig en, fordi kulde, slaps og salt sliter veldig på sykkelen. Sykkelen har lange skjermer både foran og bak, for å hindre sølesprut både på meg selv og mine sykkelkamerater. Så må du ha godt med lys både foran og bak. Her kan du klare deg med enkle greier fra Biltema eller lignende. Skal du sykle på veier uten lys eller i skogen, trenger du skikkelig lys på sykkelen eller hjelmen. Da må du nok regne fra 1.000,- til 3.000,- Be om lys på minst 300 lumen. I skogen trives jeg best med 700 lumen eller mer, men dette er nok ofte for sterkt på veien. Da blir bilene som kommer i møte blendet. Se gjerne på www.hallingsport.no

Hva slags klær?
Dernest trenger du klær som som er gode. De 2 nærmeste lagene inntil kroppen bruker jeg det samme som jeg gjør når jeg går på ski. Ytterst trenger du skikkelig sykkeltøy som er beregnet på vinterbruk. Dette er varmt og og beskytter deg ved fall. En god hjelmlue under hjelmen er nødvendig med en god buff i halsen. På bena har jeg valgt kraftige sykkelsko beregnet for vinterbruk. I disse har jeg varmesåler. Det gjør at jeg alltid er varm og god på føttene. Se også: http://www.treningsmagasinet.no/wip4/godt-kledd-til-vintersykling/d.epl?id=193871

Slik ser en god treningsuke ut for meg om vinteren.

Tirsdag.
Tempodrag med gode kamerater. 60 - 70 km. Alternativt lange intervall på ski. 10 - 15 min, så tilsvarende rolig - ca 2 timer.

Torsdag.
2 timer med spinning. 30 min rolig oppkjøring til 85% av maks puls. Deretter 10 min på 65%. Så styrketråkk intervall med 5 x 5 min. 5 min rolig på 65% puls mellom intervallene.

Lørdag.
Styrke - core trening i ropes og på ball. Rolig, men med høy kvalitet. Se www.ropes.no for mer informasjon.

Søndag.
Rolig langtur på sykkel. ca 3 timer. Hvis det er for kaldt, kan jeg kjøre 1 1/2 time og deretter tilsvarende på spinningsykkel. Alternativt en 3 timers rolig tur på ski.

Variert trening er viktig både for din fysiske og psykiske helse. Trening skal være gøy og det er gøy å variere litt. Dersom det er slik at sykkel er din prioritet, så sett ikke bort sykkelen om vinteren. Bruk denne perioden på å styrke muskelaturen i bena. Jobb med styrketråkk, sittende i motbakke på sykkelen eller sittende på en spinningsykkel eller rulle.

Ha en super vintertrening.